EU gaat niet over vaderschapsverlof

Terug

VNO-NCW en MKB-Nederland zien niet veel in de plannen van de Europese Commissie om lidstaten te verplichten minimaal tien dagen vaderschapsverlof in te voeren. Vaderschapsverlof is primair een nationale kwestie, waar de EU geen zeggenschap heeft.

In Nederland zijn veel mogelijkheden om in samenspraak tussen werkgever en werknemer te zorgen voor verlof voor vaders, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Dit wordt in Nederland op de werkvloer veelal in goed overleg opgelost. In het Europese voorstel gaat het bovendien over oplossingen waarbij alle lasten wéér eenzijdig op het bordje van de (kleine MKB) werkgever komen te liggen, vinden de organisaties.

Tien dagen extra verlof – te betalen door de werkgever – betekent onder andere extra kosten voor vervanging. Die komen bovenop tal van sociale verplichtingen die ondernemers al hebben. Dat helpt de economie, bedrijven – en dus uiteindelijk ook de vaders – niet verder zeggen de twee belangenorganisaties.

De discussie zou volgens VNO-NCW en MKB-Nederland eerder moeten zijn: Hoe benutten we de mogelijkheden voor verlof die er al zijn?

De verantwoordelijkheid voor sociaal beleid binnen de EU ligt bij de lidstaten, benadrukken VNO-NCW en MKB-Nederland. De Europese discussie zou volgens de twee organisaties beter kunnen gaan over de grote jeugdwerkloosheid in het Zuiden of het verbeteren van de Europese arbeidsmarkt als geheel én over het verlichten van sociale lasten voor werkgevers.

Publicatiedatum 01/05/2017
EU gaat niet over vaderschapsverlof

Volg ons op social media