Gerechtshof: op staande voet ontslag voor kinderleidster die kind in auto vergat is terecht

Terug

Ieder mens kan fouten maken, maar menselijke fouten kunnen grote gevolgen hebben. Dit bleek uit een uitspraak die vorig jaar gedaan werd. Een medewerkster van een kinderdagverblijf vergeet tijdens een uitstapje een van de kinderen uit de auto te halen. Kinderopvang is mensenwerk en mensen maken fouten, maar deze fout had grote gevolgen voor de medewerkster. 

De kinderleidster was 33 jaar en ruim drie jaar in dienst bij het kinderdagverblijf. Op een zomerse dag ging zij samen met een collega en een groep van tien kinderen naar een buitenspeeltuin. Een aantal van deze kinderen vervoerde de kinderleidster in haar eigen auto. Na ongeveer anderhalf uur genieten van de warme zomerdag in de speeltuin, merkten de kinderleidster en haar collega dat één van de kinderen niet in de speeltuin was. Dit zorgde natuurlijk voor paniek, waardoor zij meteen op zoek gingen in de speeltuin en op de parkeerplaats. Eenmaal bij de parkeerplaats aangekomen, bleek het vermiste kind, een jongetje van twee jaar oud, te zijn achtergelaten in de hete, afgesloten auto van de kinderleidster. Gelukkig bleef hij ongedeerd. De kinderleidster en haar collega keerde zeer geschrokken en geëmotioneerd terug naar het kinderdagverblijf en vertelden de directeur wat er die middag was gebeurd. De directeur stelde de kinderleidster op non-actief en bracht haar naar huis. De volgende dag ontsloeg het kinderdagverblijf haar per brief op staande voet vanwege de zeer ernstige gevolgen die haar fout had kunnen hebben.

De kinderleidster vocht het ontslag op staande voet aan bij de kantonrechter, omdat volgens haar geen sprake was van opzettelijk of bewust roekeloos handelen. Zij stelde dat iedereen wel eens wat vergeet en dat dit ook bij een uitstapje met tien kinderen kon gebeuren. In de rechtszaak die volgde, oordeelde de kantonrechter dat het kinderdagverblijf de kinderleidster wel mocht ontslaan vanwege haar ernstige fout, maar dat dit niet op staande voet mocht gebeuren. Hij vernietigde het ontslag op staande voet en ontbond de arbeidsovereenkomst met in acht neming van de opzegtermijn. De kinderleidster had daardoor recht op een transitievergoeding.

Het kinderdagverblijf ging tegen de uitspraak in hoger beroep. In tegenstelling tot de kantonrechter oordeelde het Gerechtshof dat het door het kinderdagverblijf gegeven ontslag op staande voet wel terecht was. Het hof vindt dat de kinderleidster onaanvaardbaar tekort is geschoten in de kern van haar taken. Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kind de vereiste zorg en aandacht krijgt. Dat het ging om een niet opzettelijke, menselijke fout en dat zelfs sommige ouders wel eens een vergelijkbare fout maken, leidde niet tot een ander oordeel. Juridisch heeft dit nogal wat consequenties. De arbeidsovereenkomst kwam in ieder geval tot een einde. De werkneemster had door deze uitspraak geen recht op de transitievergoeding. Ook voor haar recht op een WW-uitkering zal deze uitspraak gevolgen hebben.

Publicatiedatum 28/03/2017
Gerechtshof: op staande voet ontslag voor kinderleidster die kind in auto vergat is terecht

Volg ons op social media