Ontbinding zonder transitievergoeding, in hoger beroep transitievergoeding toegewezen (E-grond)

Terug

Werknemer is vrachtwagenchauffeur en raakt in de nacht met zijn vrachtauto betrokken bij verkeersirritatie.

De andere weggebruiker benadert hem agressief bij de benzinepomp. Werknemer stapt op enig moment uit de auto en deelt een klap uit met een ijzeren staaf die in zijn vrachtwagen ligt. In de strafzaak tegen hem krijgt hij een werkstraf van 40 uur.

Het transportbedrijf waar hij voor werkt verzoekt ontbinding op de e-grond. De kantonrechter heeft dit verzoek toegewezen, het gedrag van de chauffeur als ernstig verwijtbaar beoordeeld en bepaald dat de werkgever geen transitievergoedig hoeft te betalen.

In hoger beroep wordt anders beslist. De chauffeur is door het agresssieve gedrag van de ander in een onveilige situatie gekomen, waarbij de ander door het opentrekken van de deur van zijn vrachtwagen ook in zijn privedomein kwam. Niet duidelijk is echter waarom, nadat de vrachtwagendeur was dichtgegooid, de chauffeur is uitgestapt. De noodzaak om dat te doen was er niet. De chauffeur heeft daarmee de situatie onnodig doen escaleren. Gelet op de context waarin dit zich afspeelde is dit echter niet ernstig verwijtbaar in de zin van art. 7:673 lid 7 aanhef en onder c BW. T

Transitievergoeding toegewezen

Publicatiedatum 21/12/2016

Volg ons op social media