Opzegverbod wegens ziekte bij beëindiging van de bedrijfsvestiging (bron: mr. Vogels)

Terug

Op grond van de wet geniet een zieke werknemer extra bescherming en wel in die zin dat tijdens zijn ziekte de werkgever de arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen. Diezelfde wet bepaalt echter ook dat dit opzegverbod niet geldt indien de opzegging door de werkgever geschiedt wegens de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming.

Maar wat als een werkgever verschillende vestigingen heeft en één van deze vestigingen moet sluiten als gevolg van het verliezen van een project?

De centrale vraag is of het sluiten van deze ene bedrijfsvestiging heeft te gelden als het sluiten van een onderneming (waardoor het opzegverbod niet geldt) of dat dat deze ene bedrijfsvestiging wordt aangemerkt als de gehele onderneming van de werkgever.

Dit hangt af van de omstandigheden van het geval.

In een zaak die was voorgelegd aan de Kantonrechter Leeuwarden werd het volgende geoordeeld. Omdat de bewuste vestiging als een zelfstandige vestiging beschouwd moet worden (met een eigen klantenkring, eigen management en een zelfstandige financiële rapportage) is de Kantonrechter Leeuwarden van mening dat de bedrijfsvestiging heeft te gelden als een onderneming en dat als gevolg van de beëindiging daarvan het opzegverbod niet van toepassing is.

De bewuste werknemer kan in deze situatie dus ondanks zijn ziekte toch worden ontslagen!

Publicatiedatum 12/09/2016

Volg ons op social media