Over gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd, bestaan veel misverstanden

Terug

Heb je bijstand van een advocaat nodig maar heb je maar weinig inkomen of vermogen, dan kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van je inkomen en vermogen.

1. Eén advocaat, één eigen bijdrage
Het is niet zo dat je per definitie maar een keer de eigen bijdrage hoeft te betalen. Als je advocaat meer tijd nodig heeft dan gebruikelijk voor de behandeling van je zaak, dan moet je meestal nog een keer de eerder berekende eigen bijdrage betalen.

2. Nieuwe advocaat met dezelfde bijdrage
Het is onder omstandigheden mogelijk om over te stappen naar een andere advocaat, als je reeds een advocaat op basis van toevoeging hebt. Je betaalt dan meestal wel opnieuw de eigen bijdrage. Deze is even hoog als de eerste eigen bijdrage, maar zonder een eventuele korting met een diagnosedocument.

3. Geen recht op specificatie
Onder omstandigheden heb je recht op een specificatie van de uren die je advocaat aan je zaak heeft besteed, als hij dat op basis van toevoeging heeft gedaan. Je dient dan wel een bepaald belang bij de specificatie te hebben.

4. Altijd volledige bijdrage betalen
Is je inkomen op of net boven bijstandsniveau dan kun je recht hebben op bijzondere bijstand om de eigen bijdrage te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor de kosten van griffierecht, administratiekosten en ingeschakelde getuigen of deskundigen.

5. Alleen voor een advocaat
Een hardnekkig misverstand is dat je alleen voor een advocaat een toevoeging kunt aanvragen. Ook voor een mediator kun je een toevoeging aanvragen. Voor mediation die korter duurt dan vier uur geldt een eigen bijdrage van 53 euro. Voor mediation die langer duurt dan vier uur geldt een bedrag van 105 euro, met uitzondering van de laagste inkomenscategorie.

Publicatiedatum 02/07/2015

Volg ons op social media