Te laat spoor 2 ingezet: arbeidsdeskundige moet schade betalen

Terug

Niet de werkgever wordt verantwoordelijk gehouden maar de arbeidsdeskundige. Hierdoor kunnen arbeidsdeskundigen voor hoge kosten komen te staan, zo blijkt volgens de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) uit een recente hoger beroep uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.

In de aangespannen zaak ging het om de vraag of het tweede spoortraject tijdig is ingezet en wie daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk is. Volgens de rechter had de werkgever niet voldoende re-integratie-inspanningen geleverd. Maar omdat de werkgever een registerarbeidsdeskundige had ingeschakeld legt de rechter de verantwoordelijkheid bij de laatste. Deze is immers deskundig en de werkgever niet aldus de rechter.

Totaalbedrag meer dan 50.000 euro
De arbeidsdeskundige werd veroordeeld tot betaling van de proces- en advocaatkosten, het terugbetalen van al door de werkgever betaalde facturen en het vergoeden van de loonsanctie die de werkgever door UWV kreeg opgelegd. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 50.000 euro.

2e Spoor wel op tijd ingezet
Volgens de Vereniging NVvA valt te betwijfelen of de uitspraak terecht is. De arbeidsdeskundige werd eerder namelijk door een lagere rechtbank in het gelijk gesteld. Deze oordeelde dat het tweede spoor wel degelijk op tijd werd ingezet. Na overleg heeft de arbeidsdeskundige dan ook cassatie ingesteld tegen het hoger beroep.

Publicatiedatum 08/10/2016

Volg ons op social media