Tik op de billen is ontucht

Terug

Hey schatje!
Twee jonge mannen liepen door de Albert Heijn toen één van hen twee onbekende meisjes zag lopen. De jongen vond hen leuk en wilde een praatje met hen gaan maken. Daarop liep hij naar hen toe, zei ‘hey schatje’ en gaf één van de meisjes een tik op de billen. Het meisje was kwaad en belde de politie.

Ontucht?
De toen 25-jarige man werd vervolgd wegens ontucht. De politierechter oordeelde dat hij zich schuldig had gemaakt aan ontuchtige handelingen, omdat 'het geven van een klap tegen de bil van een onbekend iemand in strijd is met de sociaal-ethische normen'. Hij kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur opgelegd.

De man ging in hoger beroep en uiteindelijk belandde de zaak voor de Hoge Raad. De advocaat van de man betoogde dat het gedrag van de man zeker niet nietjes was, maar geen ontucht opleverde. Hierbij ging het met name om de vergaande gevolgen die een veroordeling wegens ontucht voor de loopbaan van de man zou hebben.

Volgens de Hoge Raad was er echter wel degelijk sprake van ontucht. De man had tenslotte de vrouw gedwongen een seksuele handeling te dulden. Een tik op de billen hoeft niet per se een seksuele lading te hebben. Omdat in dit geval ook werd gezegd 'hey schatje', was er echter wel een seksuele achtergrond. De veroordeling van de man bleef daarom in stand.

Publicatiedatum 22/09/2015

Volg ons op social media