VU discrimineert oudere werknemers bij reorganisatie

Terug

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft twaalf oudere medewerkers gediscrimineerd door ze ontslag aan te zeggen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vorige week geoordeeld.

Begin 2014 besloot de Vrije Universiteit te reorganiseren. Daarbij dreigden twaalf medewerkers van de afdelingen van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen ouder dan 55 hun baan kwijt te raken. De medewerkers berekenden dat 57,3% van de mensen die met ontslag worden bedreigd, ouder zijn dan 55. Daarbij zei de voorzitter van de reorganisatiecommissie dat wetenschappelijk onderzoek aan de VU gedaan zou moeten worden door mensen die goedkoper zijn, dus van rond de dertig of veertig in plaats van rond de vijftig. De medewerkers besloten een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Discriminatie

Tijdens de zitting voerde de universiteit aan dat zij een einde willen maken aan de structureel verlieslijdende situatie op de afdelingen waarop de reorganisatie betrekking heeft. Dat doel is volgens het College legitiem. De VU heeft echter niet aannemelijk gemaakt dat zij heeft gezocht naar middelen die niet of minder discriminerend zijn naar leeftijd. Daarom oordeelt het College dat de VU de oudere medewerkers discrimineert door aan hen ontslag aan te zeggen.

Reactie VU

Op de website van de Vrije Universiteit zegt Jaap Winter, voorzitter College van Bestuur: ‘Een reorganisatie is zeer vervelend, een uiterst middel om in te moeten zetten. Zeker als daarbij medewerkers met ontslag bedreigd worden. Wij hebben dit proces, naar onze mening, zorgvuldig doorlopen. Het advies van het College van de Rechten van de Mens gaan we grondig bestuderen.’

Publicatiedatum 26/10/2016

Volg ons op social media