Werkgever betaalt schade na verkeerd tanken

Terug

Veel werknemers hebben een auto van zaak van de zaak. Als de werknemer tijdens werktijd schade toebrengt aan de leaseauto, dan is in de regel de werkgever hiervoor aansprakelijk.

Uit rechtspraak blijkt dat ook buiten werktijd de aansprakelijkheid voor schade aan de auto steeds meer richting de werkgever aan het verschuiven is. Uiteraard zijn hierop uitzonderingen.

Uitzonderingen
Wanneer de schade aan de leaseauto ontstaan is door opzet of bewuste roekeloosheid (bijvoorbeeld rijden onder invloed) dan is de werknemer wel zelf de schade vergoeden. Daarnaast kunnen werkgever en werknemer schriftelijk overeenkomen om af te wijken van de hoofdregel. Dit is alleen mogelijk voor zover de werknemer tegen deze aansprakelijkheid verzekerd is.

Roekeloosheid
Een rechter neemt niet snel aan dat een werknemer door opzet of roekeloosheid schade aan de leaseauto heeft veroorzaakt. Zo schreven we een tijdje terug over een werknemer die na werktijd zijn sleutelbos in de voordeur had laten zitten.

Diezelfde avond werden de sleutels én de leaseauto gestolen. Het Gerechtshof oordeelde dat er geen sprake was van roekeloosheid, maar van onoplettendheid, waarna de werkgever de schade diende te vergoeden.

Dieselauto
In een recente zaak had een werknemer benzine in zijn leaseauto gedaan, in plaats van diesel. De werkgever gooide het er eerst nog op dat dit was gebeurd buiten werktijd, maar het hof zag in de omstandigheid dat de man op weg was naar een klant dat er sprake was van werktijd.

De man was namelijk accountmanager en als zodanig voornamelijk verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met klanten. Hij was 40% van zijn werktijd werkzaam op kantoor en 60% bij klanten op verschillende locaties.

Van opzet of roekeloosheid was evenmin sprake. Het tanken van normale benzine in een dieselauto, zag het hof als iets dat kan gebeuren wanneer iemand auto rijdt. De werkgever had ook aangegeven dat verkeerd tanken binnen het bedrijf vaker voorkwam.

Volgens het hof zag het verkeerd tanken daarom als een domme vergissing en niet als roekeloos gedrag. De werkgever was dus aansprakelijk voor de schade aan de leaseauto.

Publicatiedatum 03/11/2015

Volg ons op social media