Werknemers moeten geluidsopname aan werkgever afgeven

Terug

De kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland bepaalde gisteren dat 2 werknemers een kopie van de door hen gemaakte geluidsopname moeten afgeven aan hun werkgever. De werknemers hebben een geluidsopname gemaakt van een gesprek dat zij gevoerd hebben in november 2015 met hun toenmalig leidinggevende. Volgens de werknemers maakt hun werkgever een verboden onderscheid en intimideert op grond van leeftijd een (chronische) ziekte. Daarom hebben zij een klacht ingediend bij het College voor de rechten van de mens. Bij die klacht hebben zij gedeeltes van het gesprek overgelegd.

Equality of arms
De werkgever wil in de procedure bij het College verweer voeren en daarbij de hele opname van het gesprek – dat meer dan drie uur geduurd heeft – kunnen gebruiken. Zo kan om eventueel ook andere passages uit het gesprek te kunnen overleggen of een ander verband aan te geven. Dit belang van ‘equality of arms’ is door de rechter gehonoreerd.

Passages
In het gesprek zijn ook privé-onderwerpen aan de orde geweest, die geen betrekking hebben op de werksituatie. Een vertrouwenspersoon mag die passages verwijderen voordat de opname aan de werkgever wordt afgegeven.

Vonnis: ECLI:NL:RBGEL:2017:4402

Publicatiedatum 27/08/2017
Werknemers moeten geluidsopname aan werkgever afgeven

Volg ons op social media