Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd.

Terug

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd.

Vanaf 1 januari 2016 gaat de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in

AOW-ers die nu aan het werk zijn, doen dat vaak op basis van een uitzendovereenkomst of als zelfstandige.

Vanaf 1 januari 2016 wijzigen een aantal arbeidsrechtelijke bepalingen in verschillende wetten. Hierdoor wordt doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd op basis van een arbeidsovereenkomst makkelijker.

Aantrekkelijk voor werkgever
Voor een werkgever wordt het aantrekkelijker gemaakt om een AOW-er langer in dienst te houden.

Zo is de loondoorbetalingsverplichting, in het geval de AOW-er ziek wordt, nog maar 13 weken in plaats van de huidige twee jaar.

Verder wordt de opzegtermijn van het arbeidscontract standaard één maand en gaat het wettelijk minimumloon gelden.


Vanuit de Wet Werk en Zekerheid kunnen tegenwoordig arbeidsovereenkomsten met AOW-ers opgezegd worden zonder tussenkomst van het UWV of de rechter. Daarnaast hoeft geen transitievergoeding te worden betaald aan de AOW-er die uit dienst gaat. Dit blijft ook zo onder de nieuwe wetgeving.

De oudere generatie heeft vaak meer kennis en ervaring dan de jongere collega's. Doordat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om de AOW-er in dienst te houden, kan het bedrijf langer profiteren van deze kennis en ervaring.

Verdringing niet AOW-gerechtigden
Om te voorkomen dat jongere werknemers op de arbeidsmarkt worden verdrongen door AOW-ers, worden momenteel in de private sector werkgevers verplicht bij een reorganisatie de doorwerkende AOW-er te ontslaan.

Onder de nieuwe wetgeving komt deze verplichting ook voor werkgevers te gelden in de publieke sector. Tevens mag een werkgever een verzoek van de AOW-er tot urenuitbreiding zonder opgaaf van reden afwijzen. Op deze manier krijgen jongere werknemers ook een kans.

Publicatiedatum 27/10/2015

Volg ons op social media